Bedrijfsoverdracht: accountant meest gevraagde adviseur

Nederland telt bijna 280 duizend familiebedrijven. Dat is 70 procent van het totaal aantal ondernemingen Samen zijn de familiebedrijven goed voor de helft van het bruto binnenlands product (bbp) en zorgen zijn voor een derde van de werkgelegenheid in Nederland. De familiebedrijven zijn dus de ruggengraat van onze economie.

Een overdracht van een familiebedrijf is een risicovol proces. Met enige regelmaat verscheurt een overdracht de familie en heeft het bedrijf zwaar te lijden onder het proces. Het meest bekende voorbeeld hiervan is misschien wel de Boekos Food Group, bekend van onder meer Kips Leverworst. Na het plotselinge overlijden van directeur Ton Mikkers verliep de overdracht zo dramatisch dat het bedrijf voor een habbekrats werd verkocht en de familie  gebrouilleerd raakte. Geert Mikkers, zoon van, schreef een boek met geleerde lessen uit de situatie getiteld ‘valkuilen bij bedrijfsoverdracht’.

De accountant

Bij overdracht en opvolging binnen het familiebedrijf is de accountant de meest gevraagde adviseur. Naast de bekende emoties duiken er allerlei andere vraagstukken op waar de accountant mee te maken kan krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat één kind het bedrijf overneemt en de anderen, die buiten het bedrijf actief zijn, gecertificeerde aandelen krijgen, daarmee staan zij feitelijk buiten spel. Hoe voorkom je dat de andere aandeelhouders het bedrijf als dividendmachine gaan zien?

Tijdens de Accountantsdag op 20 november is een subsessie volledig gewijd aan familiebedrijven, overdracht en opvolging. Bekijk het hele programma en meld je aan.