Steken we er nog één op?

Goed nieuws voor de tabaksindustrie: we zijn voor het eerst sinds jaren weer meer gaan roken. Ruim twaalf miljard sigaretten hebben we in 2016 weggepaft, zo bleek uit onderzoek van KPMG. Dat zijn tweehonderd miljoen sigaretten meer dan in 2015. 

Door Bob Commandeur

Advocate Bénédicte Ficq, druk bezig met een strafzaak tegen de tabaksindustrie, reageerde op Radio 538 emotioneel op dit nieuws: ‘Als roken binnen drie weken zou doden dan werd het direct verboden. Maar omdat het snel verslavende middel langer nodig heeft, is het niet illegaal. Ondanks het feit dat jaarlijks in Nederland 20.000 mensen overlijden als direct gevolg van het roken.’ 

Het klimaat

Giftige rook komt niet alleen van sigaretten.  Ook auto’s, productieprocessen, huizen, kantoren en allerlei andere zaken stoten toxische walmen uit. Deze rook is niet alleen schadelijk voor de mens maar ook voor de plek waar we met z’n allen verblijven. Als we de aarde niet meer dan 2 graden Celsius willen laten opwarmen, kunnen we nog twaalf jaar CO2 uitstoten zoals we nu doen. Hoeveel we daarna nog kunnen uitstoten?  Nul. Niets. Nada. Dus duurzaamheid is noodzaak, maar we roken rustig door en stoten meer CO2 uit dan ooit tevoren.

De accountant als redder

TNT-topman Peter Bakker verwoorde het treffend; ‘Als ik mijn CO2-uitstoot meld kan ik elk verhaal vertellen, er is geen regel. Dat moet worden gestandaardiseerd.’ Zodra er regels zijn voor niet-financiële informatie over duurzaamheid, kan de accountant aan de slag. En kan deze volgens Peter ‘de wereld redden’.

En er worden vorderingen gemaakt. Recent heeft een commissie onder leiding van Michael Bloomberg een rapport opgesteld. Dit 74 pagina’s tellende document getiteld ‘Recommendations of the Task Force on Climate-related Financial Disclosures’ moet bedrijven en overheden handvatten geven om aan de slag te gaan. U kunt het gratis downloaden. Verder nodig ik u graag uit om uw sigaret licht eens op te steken bij de Accountantsdag. Want we gaan het hebben over de rol van de accountant als redder, circulaire economie, duurzame business cases en verdienmodellen. Geen vergezichten, maar praktisch ingestoken zodat u de handschoen tijdig kunt oppakken.