Crazy facts

Themasessie duurzaamheid

7 Crazy facts: duurzaamheid

Door Caspar Steinebach

#1

We recyclen wat af met z’n allen. In 2016 werd er Nederland 109,6 miljoen ton aan recyclebare producten ingezameld. Daarvan werd 97% weer hergebruikt voor nuttige toepassingen.

De meeste gerecyclede producten waren wasmachines, koelkasten en kleine huishoudelijke apparaten zoals föhns en koffiezetapparaten.

Door recycling is in 2016 415.000.000 minder kilo CO2 uitgestoten. Dat staat gelijk aan de uitstoot van 143.000 benzine auto’s per jaar.

(Bron: Wecycle.nl)

#2

Er wordt steeds meer duurzame energie opgewekt. Afgelopen pinksterzondag leek het er zelfs even op dat de Duitse economie een kwartier lang 100% op hernieuwbare stroom draaide. Dat bleek achteraf niet waar, maar het is in ieder geval een hoopvol signaal. In Europa lopen Portugal en Ierland op dit moment voorop als het gaat om duurzame stroomopwekking. Ten opzichte van de totale capaciteit komt 20 tot 30 procent van alle opgewekte stroom in die landen van duurzame bronnen.

(Bron: NRC)

#3

Als al het landijs op aarde zou smelten zou de zeespiegel met ongeveer 65 meter stijgen. Dat heeft grote gevolgen voor kustlijnen wereldwijd. Steden als New York, Shanghai en de Randstad komen volledig onder water te liggen. Dit gebeurt volgens wetenschappers pas over 5.000 jaar. Maar ook de komende 70 jaar stijgt de zeespiegel met 35 to 85 centimeter. Tijd om zandzakken in te slaan!

(Bron: National Geographic)

#4

Het is steeds gemakkelijker om een steentje bij te dragen aan een duurzame toekomst. De afgelopen 5 jaar daalde de prijs van zonnepanelen met bijna 25 procent. Voor een set van 10 zonnepanelen betaal je iets meer dan 4500 euro.  De besparing die dat oplevert is ongeveer 450 euro per jaar. Kortom: binnen 10 jaar heb je je zonnepanelen weer terugverdiend. Daarna is de stroom gratis, dus tel uit je winst.

Vind je zonnepanelen lelijk? Tesla (van de auto’s) brengt volgend jaar dakpannen uit die ook zonnepanelen zijn. Handig en estetisch!

(Bronnen: Milieucentraal.nl en Tesla)

#5

Sommige mensen noemen klimaatverandering een hoax. Maar al in 1981 vermoedde klimaatwetenschappers dat uitstoot van CO2 iets te maken zou kunnen hebben met zeespiegelstijging en opwarming van de aarde. Shell waarschuwde in 1991 ook voor de gevolgen van CO2-uitstoot. In de film Climate of Concern wordt gewaarschuwd voor stijging van de zeespiegel, klimaatvluchtelingen en oprukkende woestijnen.  Shell zit ondertussen niet stil: vorige jaar investeerde het Brits-Nederlandse concern nog in een groot windmolenpark in de Noordzee.

(Bronnen: Volkskrant, KNMI en NOS)

#6

Tijd om te verhuizen? Een Frans architectenbureau berekende dat een volledig duurzaam huis maar €38.000 hoeft te kosten. Daarop ontwikkelde zij het Pop-Up house. Een huis dat je geheel uit elkaar kunt halen en hergebruiken. Bouwen kost twee weken en kan vrijwel overal staan. Het huis is ook nog vrij ruim: het heeft een woonoppervlakte van 130m2

(Bron: DDS)

#7

IJsberen zijn hét symbool geworden van klimaatverandering: de ijsschotsen waarop ze leven smelten weg onder hun voeten. Weinig mensen weten dat ijsberen een zwarte huid hebben. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de eerste ijsberen afstammen van Ierse bruine beren. De haren zijn in de loop van de tijd steeds witter geworden, maar diep van binnen is de ijsbeer dus een bruine beer.

(Bron: Trouw)

 

7 Crazy facts: Cybersecurity

Door Bob Commandeur

#1
In 2016 werden ruim 5.600 datalekken gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Bijna 1.000 meldingen kwamen uit de financiële dienstverlening. In het eerste kwartaal van 2017 werden al ruim 2.300 meldingen gedaan, het ziet er dus naar uit dat het totaal aantal datalekken flink op zal lopen.
(Bron: Autoriteit Persoonsgegevens)

#2
De misdaadcijfers dalen weliswaar maar het aantal cybercrime-incidenten neemt fors toe. De jaarlijkse schadepost voor de Nederlandse samenleving wordt geschat op 9 miljard euro. Nederland wordt hiermee relatief hard getroffen, in de EU ligt de gemiddelde schade op 0,41% van het BBP. (Bron: ABN AMRO)

#3
Het duurt gemiddeld 252 dagen voordat een hack wordt ontdekt. Saillant details: de controle of je daadwerkelijk bent gehackt neemt in 82 procent van de gevallen slechts 1 minuut in beslag. Maar slechts 6 procent van de hacks wordt ontdekt door de IT-afdeling.
(Bron: Emerce)

#4
De wereldwijde markt voor cyber security was in 2016 ongeveer 75 miljard dollar. Naar verwachting groeit deze markt door tot 170 miljard dollar in het jaar 2020.
(Bron: FD)

#5
De schattingen van de opbrengst voor de criminelen lopen enorm uiteen. De laagste schatting is een opbrengst van 300 miljard terwijl de hoogste van het dubbele uitgaat. Gezien de relatief lage pakkans zal dit bedrag alleen maar verder oplopen.
(Bron: FD

#6
55 procent van de mensen gebruikt maar 1 wachtwoord voor alle plekken waar zij moeten inloggen. Het meest voorkomende wachtwoord is 123456.
(Bron: NRC / Deloitte)

#7 
200.000 computers werden recent getroffen door de ransomware Wannacry. Op deze computers werden alle bestanden versleuteld. Tegen een vergoeding van 300 dollar aan Bitcoins werden deze (misschien) vrijgegeven. In Nederland werd onder meer Q-Park getroffen door deze software.
(Bron: Volkskrant)

Tijdens de Accountantsdag organiseert de NBA een sessie over cyber security. Meld u nu alvast aan voor de Accountantsdag en u ontvangt automatisch een notificatie zodat u zich voor deze sessie kunt aanmelden.

Accountantsdag2017_Header_1795x800.jpg

Crazy fact: Een event bemannen

Met een geschiedenis die teruggaat tot het jaar 1907 en met ruim 1.500 bezoekers is de Accountantsdag het oudste en een van de grootste zakelijke evenementen van Nederland.

Door Bob Commandeur

Om alles in goede banen te leiden zijn er veel handjes nodig. U wordt ontvangen door één van de 9 hostessen die u vervolgens naar de ruimte verwijzen waar de koffie klaar staat. De catering wordt verzorgd door ruim 50 medewerkers van de RAI die gezamenlijk 467 uur bezig zijn met alle werkzaamheden.

Het inhoudelijke programma wordt verzorgd door 30 sprekers, 3 dagvoorzitters, 3 gastredacteuren en 1 BuzzMaster. Zonder geluid en beeld kunnen zij hun verhaal niet met u delen dus ook daar zijn nog eens 20 personen bij betrokken. Verder kun je achter de schermen onder meer de NBA webredactie, event managers, redacteuren van Accountant.nl, regisseurs, stage managers en beveiligers vinden. Al met al zijn er ongeveer 135 medewerkers op de dag zelf bezig om de Accountantsdag tot een succes te brengen.