Crazy facts

 

7 Crazy facts: Cyber security

Door Bob Commandeur

#1
In 2016 werden ruim 5.600 datalekken gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Bijna 1.000 meldingen kwamen uit de financiële dienstverlening. In het eerste kwartaal van 2017 werden al ruim 2.300 meldingen gedaan, het ziet er dus naar uit dat het totaal aantal datalekken flink op zal lopen.
(Bron: Autoriteit Persoonsgegevens)

#2
De misdaadcijfers dalen weliswaar maar het aantal cybercrime-incidenten neemt fors toe. De jaarlijkse schadepost voor de Nederlandse samenleving wordt geschat op 9 miljard euro. Nederland wordt hiermee relatief hard getroffen, in de EU ligt de gemiddelde schade op 0,41% van het BBP. (Bron: ABN AMRO)

#3
Het duurt gemiddeld 252 dagen voordat een hack wordt ontdekt. Saillant details: de controle of je daadwerkelijk bent gehackt neemt in 82 procent van de gevallen slechts 1 minuut in beslag. Maar slechts 6 procent van de hacks wordt ontdekt door de IT-afdeling.
(Bron: Emerce)

#4
De wereldwijde markt voor cyber security was in 2016 ongeveer 75 miljard dollar. Naar verwachting groeit deze markt door tot 170 miljard dollar in het jaar 2020.
(Bron: FD)

#5
De schattingen van de opbrengst voor de criminelen lopen enorm uiteen. De laagste schatting is een opbrengst van 300 miljard terwijl de hoogste van het dubbele uitgaat. Gezien de relatief lage pakkans zal dit bedrag alleen maar verder oplopen.
(Bron: FD

#6
55 procent van de mensen gebruikt maar 1 wachtwoord voor alle plekken waar zij moeten inloggen. Het meest voorkomende wachtwoord is 123456.
(Bron: NRC / Deloitte)

#7 
200.000 computers werden recent getroffen door de ransomware Wannacry. Op deze computers werden alle bestanden versleuteld. Tegen een vergoeding van 300 dollar aan Bitcoins werden deze (misschien) vrijgegeven. In Nederland werd onder meer Q-Park getroffen door deze software.
(Bron: Volkskrant)

Tijdens de Accountantsdag organiseert de NBA een sessie over cyber security. Meld u nu alvast aan voor de Accountantsdag en u ontvangt automatisch een notificatie zodat u zich voor deze sessie kunt aanmelden.

Accountantsdag2017_Header_1795x800.jpg

Crazy fact: Een event bemannen

Met een geschiedenis die teruggaat tot het jaar 1907 en met ruim 1.500 bezoekers is de Accountantsdag het oudste en een van de grootste zakelijke evenementen van Nederland.

Door Bob Commandeur

Om alles in goede banen te leiden zijn er veel handjes nodig. U wordt ontvangen door één van de 9 hostessen die u vervolgens naar de ruimte verwijzen waar de koffie klaar staat. De catering wordt verzorgd door ruim 50 medewerkers van de RAI die gezamenlijk 467 uur bezig zijn met alle werkzaamheden.

Het inhoudelijke programma wordt verzorgd door 30 sprekers, 3 dagvoorzitters, 3 gastredacteuren en 1 BuzzMaster. Zonder geluid en beeld kunnen zij hun verhaal niet met u delen dus ook daar zijn nog eens 20 personen bij betrokken. Verder kun je achter de schermen onder meer de NBA webredactie, event managers, redacteuren van Accountant.nl, regisseurs, stage managers en beveiligers vinden. Al met al zijn er ongeveer 135 medewerkers op de dag zelf bezig om de Accountantsdag tot een succes te brengen.