Blog: Deze 5 softskills komen het meest van pas voor accountants

Ook voor accountants worden softskills steeds belangrijker om een goede accountant te zijn. In de toekomst onderscheid een accountant zich steeds meer door de sociale vaardigheden en niet door zijn vaktechnische kennis. 

Door Caspar Steinebach

2017093_NBA_AD17_Feeds_Linkedin_1_646x323_8.jpg

Recruiters geven al langer aan dat softskills een doorslaggevende rol kunnen spelen bij het zoeken naar een nieuwe functie. De ontwikkeling van deze vaardigheden krijgt dan ook te weinig aandacht volgens hen.

De belangrijkste skills op een rij

 1. Communicatie
  Dit spreekt voor zich: zonder communicatieve vaardigheden kom je nergens. Zeker niet als je bedenkt dat de wereld steeds meer met elkaar verbonden raakt. De tijd van je werk doen in een afgesloten hok is nu echt voorbij. Daarnaast kan een actieve, open en transparante communicatie van de accountants bijdragen aan het herwinnen van het vertrouwen van het maatschappelijk verkeer en deze juist versterken.
   
 2. Teamwork
  Als je als accountant de communicatie eenmaal onder de knie hebt, komt de volgende stap: samenwerken. In een moderne werkomgeving werk je steeds meer samen in korte en of langlopende teams. Het is daarom belangrijk om goed uit te zoeken hoe de teamdynamiek in elkaar zit en wat jouw eigen positie in de groep is. Zo haal je het meest uit de samenwerking in een teamverband.  Tijdens de Accountantsdag wordt hier dieper op in gegaan in de tweede sessie Effectief samenwerken.
   
 3. Klantcontact
  Luisteren naar wat je klant wil en inspelen op die wensen. Het klinkt misschien een beetje als een open deur, maar toch zijn er nog veel accountants die dit niet als hoge prioriteit op hun netvlies hebben. De klant is misschien geen koning, maar hij bepaalt in grote mate jouw werk.
   
 4. Flexibiliteit
  In een wereld die snel verandert, is het belangrijk om snel in te spelen een veranderende situatie. Flexibiliteit is hierin het sleutelwoord. Wellicht heb je van jezelf de neiging om je vast te klampen aan zekerheden. Loslaten kan je dan verder brengen. Het is misschien zelfs wel goed om gewoon eens te kijken wat er op je af komt.
   
 5. Moreel besef
  Als accountants zijn we natuurlijk hard bezig om het vertrouwen van de maatschappij te herwinnen. Daarom is het belangrijk om mistanden op tijd te signaleren en daar ook adequaat op te reageren. Moreel besef is iets dat je kunt trainen.

Alle informatie over de Accountantsdag

Site Accountantsdag 2017 reddinsgboei_oranje.png