Accountantsdag 1993: Michail Gorbatsjov

Dit jaar is de 100e editie van de Accountantsdag. De eerste keer was in 1907 (in sommige jaren was er geen Accountantsdag, zoals tijdens de Tweede Wereldoorlog). In deze serie artikelen zetten we de schijnwerpers op bijzondere sprekers en momenten uit de afgelopen jaren.

Accountantsdag 1993 kende een bijzondere gast; voormalig Sovjet-leider Michail Gorbatsjov (geb. 2 maart 1931). Hij kwam spreken over de waarde van accountants in het algemeen, maar vertelde ook over milieuorganisatie Green Cross International. Het milieu was één van de speerpunten van Accountantsdag 1993.

Door Claudia van Zanten

De man van ‘glasnost’ (openheid) en ‘perestrojka’ (hervorming) zei in zijn toespraak een groot respect te hebben voor accountants, die een belangrijke functie vervullen ‘bij het zichtbaar maken van de werkelijkheid’. “Politicians do not always like accountants, because it is from them that sometimes very serious information comes that requires a lot of political will to take difficult decisions.”

800x510px-Michhail_Gorbatsjov_2010.jpg

Defensie-uitgaven

Hij vertelde een anekdote over de defensie-uitgaven in de tijd dat hij leider was van de Sovjet-Unie. Na een op zijn verzoek uitgevoerd onderzoek bleken deze uitgaven vele malen hoger dan de officiële cijfers. Gorbatsjov adviseerde het Accountantsdag-publiek vervolgens om altijd de waarheid te spreken. “I am convinced that modern society simply cannot live without exact data or quantifiable analysis.”

Daarna ging zijn toespraak vooral over Green Cross International, de wereldwijd opererende milieuorganisatie die eerder in 1993 door hem werd opgericht. Hij complimenteerde de Nederlanders voor het feit dat zij niet alleen spraken over milieuproblemen, maar ook nadachten over oplossingen.

Bewustwording

“De eerste prioriteit van het International Green Cross is te werken aan een bewustwording van de ernst van de problemen. Zonder die bewustwording zal het milieu niet merkbaar verbeteren. Daarvoor is het nodig dat bestaande economische theorieën worden vervangen door nieuwe en dat attitudes zich wijzigen. De grootste fout is dat de mens teveel met zichzelf bezig is.”

Barack_Obama_&_Joe_Biden_with_Michhail_Gorbatsjov_1200x799.jpg Gorbatsjov is nog steeds een graag geziene gast in het Westen

Gorbatsjov was van 1985 tot eind 1991 secretaris-generaal van de Communistische Partij in de Sovjet-Unie. Hij werd in maart 1990 president van het land en bleef dat tot het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, eind december 1991.

Duurzaamheid anno 2017

Meer weten over de rol van de accountant als het gaat om duurzaamheid anno 2017? Kom op 22 november naar de Accountantsdag.