Duurzaam ondernemen in het mkb en de MKB-accountant

Veel mkb-bedrijven zijn bezig met de invulling van mvo ofwel duurzaam ondernemen, zonder dat ze een bewust beleid hierin voeren. Vaak hebben ze goed advies nodig om de volgende stap te kunnen zetten; het zichtbaar maken van hun prestaties aan de buitenwereld. Hier ligt een duidelijke rol voor de MKB-accountant.

Rol van de mkb-accountant

In zijn positie van huisadviseur heeft de mkb-accountant grondige kennis van het mkb-bedrijf en is hij het eerste aanspreekpunt van de ondernemer. Zijn kennis op het gebied van informatie, controle en verslaggeving maakt hem geschikt om ook bij mvo een rol te spelen. Nu mvo een blijvend maatschappelijk thema is geworden, past het de MKB-accountant mvo op de agenda van zijn klant te willen plaatsen.

Mvo-activiteiten van de NBA

De NBA heeft voor de mkb-accountant een praktische mvo-tool ontwikkeld, die is vastgelegd in de brochure Duurzaam ondernemen. Er is ook een Engelse versie. De brochure biedt de mkb-accountant praktische handvatten om zijn klanten te kunnen adviseren over mvo. De brochure is ingedeeld in 4 hoofdstukken:

  • Waarom is mvo belangrijk voor het mkb?
  • Wat betekent mvo precies en wat zijn belangrijke thema’s?
  • Aan de slag met mvo: de mvo-routeplanner.
  • Mvo zichtbaar maken naar de buitenwereld.

De mvo-routeplanner beschrijft in vijf stappen hoe de accountant / ondernemer met mvo aan de slag kan gaan. In elke stap wordt ook de rol van de accountant toegelicht. Starten met mvo is niet moeilijk, het gaat vooral om het maken van bewuste keuzes. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is feitelijk niets anders dan ondernemen met gezond verstand, gewoon ondernemen. Speciaal voor ondernemers heeft de NBA een flyer uitgebracht over mvo en de rol van de accountant.

Onderstaande video geeft een goed beeld van mvo in het mkb en de rol van de MKB-accountant.

 

Meer informatie over mvo 

Onderstaande pagina’s bevatten nuttige achtergrondinformatie over mvo in het mkb:

Voor meer informatie over duurzaam ondernemen en de activiteiten van de NBA kunt u contact opnemen met NBA-adviseur Michèl Admiraal RA (020-3010319 of m.admiraal@nba.nl).

Print
Tweet dit Deel dit op LinkedIn

Stuur deze pagina door

Naar:

Van:

Duurzaam ondernemen

Annuleren