Wat doet u?

  1. U doet niets. Er is een goedkeurende verklaring van de accountant.
  2. U kaart in de vergadering uw bevindingen aan en bevraagt de bestuurders.
  3. U duikt zelf diep in cijfers en vraagt verklaringen en specificaties op van de verschillen tussen de prognoses en de realisatie.  
  4. U gaat in gesprek met de accountant en kaart uw vermoedens aan. 

Dit dilemma kunt u beantwoorden in de DilemmApp.

Slotopmerking

Het merendeel - 63% - van de deelnemers aan dit dilemma, geeft aan de bevindingen in een vergadering aan te kaarten en de bestuurders hierover te bevragen. Slechts 3% is van mening dat actie ondernemen niet nodig is: er is immers een goedkeurende verklaring van de accountant ontvangen. In dit kader is in de app een reactie ontvangen van een deelnemer die van mening is dat het de taak is van de commissaris (wel of niet een RA) om deze bevindingen ter sprake te brengen: pas als na overleg er een onbevredigend gevoel over blijft worden de overige acties relevant.

19% is voornemens om e.a. zorgvuldig uit te zoeken en 14% gaat het gesprek met de accountant aan om te praten over de vermoedens. Op basis van de antwoordopties bij dit dilemma is een opvolging van acties denkbaar: eerst e.a. goed uitzoeken, naar aanleiding van die bevindingen actie ondernemen(met het bestuur of de accountant hierover in gesprek gaan). Niets doen ongeacht de goedkeurende verklaring is een goed punt voor discussie. Houd de NBA site in de gaten: met ingang van 2018 volgt een handreiking die de regelgeving in de VGBA verduidelijkt.