Log in om te bekijken

Dit is alleen beschikbaar voor NBA-leden. Log in om door te gaan. 

Inloggen
Download

Toelichting op dit voorbeeldrapport

Dit voorbeeld heeft betrekking op het Nederlandstalige financieel verslag van de fictieve vennootschap De Kleine B.V.

De voorbeeldjaarrekening is opgesteld in overeenstemming met de grondslagen voor financiële verslaggeving die in Nederland algemeen aanvaardbaar zijn. Daarom is rekening gehouden met de Richtlijnen voor de jaarverslaggeving voor kleine rechtspersonen (jaareditie 2022) die gelden voor een jaarrekening met een boekjaar dat op of na 1 januari 2023 begint. Ook wordt voldaan aan de wettelijke vereisten van Titel 9 Boek 2 BW, het Besluit actuele waarde en het Besluit modellen jaarrekening.

Het klein regime is niet van toepassing op beleggingsmaatschappijen, maatschappijen voor collectieve beleggingen in effecten, participatieondernemingen en organisaties van openbaar belang (artikel 2:398 BW). 

In deze voorbeeldjaarrekening is niet meer toelichting opgenomen dan op basis van de EU-richtlijn jaarrekening is bepaald. Desondanks zijn in deze voorbeeldjaarrekening enkele vrijwillige teksten opgenomen ten behoeve van de leesbaarheid, deze teksten zijn onderscheidbaar opgenomen in ‘Italic letterstyle’ en zijn nadrukkelijk niet verplicht.

In deze voorbeeldjaarrekening is geen rekening gehouden met de (stellige uitspraken in de) Richtlijnen voor de jaarverslaggeving voor grote en middelgrote rechtspersonen, ook niet als hiernaar in de Richtlijnen voor kleine rechtspersonen wordt verwezen. Als men gebruik wil maken van voorbeelden op grond van de Richtlijnen voor grote en middelgrote rechtspersonen wordt verwezen naar het voorbeeld financieel verslag 2023 van De Middelgrote B.V.

In dit voorbeeld is een afgewogen keuze gemaakt van beschikbare grondslagen van waardering en bepaling van het resultaat op basis van Nederlandse wet- en regelgeving van toepassing met ingang van 1 januari 2023. Bij sommige balansposten (dus niet overal) zijn alternatieve grondslagen vermeld. Wij benadrukken dat in dit voorbeeld geen limitatief overzicht is gegeven van alle beschikbare waarderings- en verwerkingsmethoden. Het voorbeeld moet dan ook niet gezien worden als de enige acceptabele vorm voor het opstellen van een financieel verslag/jaarrekening. Vrijwel altijd zullen specifieke aanpassingen noodzakelijk zijn die relevant zijn voor de rechtspersoon. Het raadplegen van wetteksten, (ontwerp) Richtlijnen en overige vaktechnische literatuur blijft altijd noodzakelijk!

Het aanpassen betreft mogelijk niet alleen het elimineren van items die niet van toepassing zijn, maar soms zal het ook noodzakelijk zijn om, teneinde te voldoen aan het inzichtvereiste, items toe te voegen. Er is nadrukkelijk geen rekening gehouden met de vereisten voor de bijzondere bedrijfstakken, zoals banken, verzekeringsmaatschappijen en beleggingsinstellingen alsmede instellingen uit de publieke sector (bijv. zorg- en onderwijsinstellingen). Tevens is geen rekening gehouden met de specifieke bepalingen voor beursgenoteerde ondernemingen, structuurvennootschappen, organisaties uit de publieke sector en/of naamloze vennootschappen (nv's). Hiervoor wordt verwezen naar de desbetreffende gedetailleerde regelgeving, zoals de Richtlijnen voor de jaarverslaggeving en de relevante wettelijke bepalingen. Verder zijn niet alle opgenomen toelichtingen in dit voorbeeld verplicht op grond van wet- of regelgeving, maar uitsluitend opgenomen om een richtsnoer te bieden voor situaties waarin dergelijke toelichtingen opgenomen zouden kunnen worden. In voorkomende gevallen wordt bij die toelichting vermeld dat er geen sprake is van een verplichting (bijv. mutatie overzicht materiële vaste activa). Uiteraard kan in een voorbeeld niet met alle mogelijkheden rekening worden gehouden; vaak is de meest voorkomende of meest praktische oplossing gekozen.

Te allen tijde is de directie/ zijn de bestuurders van de vennootschap verantwoordelijk voor de vorm en inhoud van de jaarrekening en zijn aanpassingen mogelijk zolang deze voldoen aan de in Nederland algemeen aanvaarde grondslagen voor financiële verslaggeving.

Tot slot zijn in dit voorbeeld referenties opgenomen in de kantlijn naar de relevante wet- en regelgeving. Bijvoorbeeld de verwijzing ‘2:364-1 BW’ verwijst naar artikel 364 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek boek 2, en ‘B2.211’ verwijst naar alinea 211 van richtlijn B2 van de Richtlijnen voor de jaarverslaggeving voor micro- en kleine rechtspersonen.

Vorige versies